(به مناسبت انتشار شانزده مقدّمه از کیوان سمیعی)

✍🏻 علی قنبری بیدگلی

دانایان اسرار به خوبی آگاهند که یافتن آثار مرحوم کیوان سمیعی در این زمان، ابداً کار آسانی نیست و «گاو نر می‌خواهد و مرد کهن». با این حال برای طلبهٔ بینوایی که مِهر کیوان بر دلش نشسته و حرارتی از او در قلبش احساس می‌کند، طبیعی است که از پا ننشیند و در حدّ بضاعت ناچیز خود، کوی به کوی و منزل به منزل، در جستجوی نشانی از محبوبش باشد.

حضور حلقه‌ای از دوستان و همراهان گرامی در بین اعضای کانال چراغ مطالعه نیز خود مشوّقی بود تا بخشی از آثار کیوان در اختیار اهل فضل قرار گیرد و چند کلمه‌ای پیرامون آن روح بلند سخنی گفته آید. باشد که در آینده‌ای نزدیک، شاهد باشیم کسانی که بار وصایت آن‌مرحوم را به دوش می‌کشند و نان می‌خورند، دلشان به رحم آید و پرده از رخسار آثارش بردارند و غبار نسیان و غربت از آن بزدایند.

باری، جا دارد از تمام دوستان و عزیزانی که در این سنگلاخ بی‌مهری و کم‌لطفی، دست ما را گرفتند و گره‌ای از کار ما گشودند، صمیمانه تشکّر و قدردانی نمایم:

از استاد گرانمایه و محقّق عالیمقدار، جناب آقای منوچهر صدوقی‌سها؛

از دوست عزیز، آقای شهاب‌الدّین شهرابی؛

از کارمندان کتابخانهٔ کتابخانهٔ تاریخ و کتابخانهٔ ادبیّات قم: آقایان علیرضا اباذری، اسماعیل مهدوی‌راد و مرتضی غلامی؛

از آقای سلیمی کرمانشاهی و اخوی بزرگوارشان که علاوه بر تهیّه و ارسال سه جلد کتاب، از مقدّمهٔ کیوان بر کتاب حدیقهٔ سلطانی عکس گرفتند و فرستادند.

از سرکار خانم جعفری، مسؤول محترم و صبور کتابخانهٔ مدرسهٔ علمیّهٔ الزّهراء تهران، که با نهایت بزرگواری، اسکن زیبایی از مقدّمهٔ کیوان بر کتاب خاک‌نشینان عشق تهیّه کردند و مرحمت فرمودند.

از سرکار خانم ... مسؤول محترم کتابخانهٔ حسینیّهٔ ارشاد در تهران که در اسرع وقت و با روی گشاده، مقدّمه‌های دو کتابِ شرح گلشن راز و تذکرهٔ مختصرِ شعرای کرمانشاه را بدون هیچ منّتی و با مهربانیِ تمام، ارسال فرمودند.

از سرکار خانم ... کتابدار محترم و دلسوز کتابخانهٔ دانشگاه تبریز، به جهت ارسال مقدّمهٔ کیوان بر أوصاف الأشرافِ خواجه نصیرالدّین طوسی.

از سرکار خانم ... کتابدار محترم و دلسوز کتابخانهٔ میرداماد در گرگان، به جهت ارسال مقدّمهٔ کیوان بر تحقیق در یک مسألهٔ فقهی.

از دوست عزیز، آقای سیّد علی عارف‌کشفی که کتابخانهٔ مسجد گوهرشاد را زیر و رو کردند تا یکی از کتب مورد نیاز را برای این ناچیز پیدا کنند.

و در نهایت از جناب آقای ذاکری، مسؤول محترم و خدوم بخش نسخ خطّیِ کتابخانهٔ آیةالل‍ه گلپایگانی در قم به جهت ارسال تصاویر مقدّمهٔ کیوان سمیعی بر نسخهٔ خطّیِ أوصاف الأشراف، به منظور تکمیل نواقص مقدّمه بر چاپ سنگیِ کتاب.[1]

البته اجر زحمت و محبّت و لطف این گرامیان با یک تقدیر و تشکّر خالی ادا نمی‌گردد؛ لهذا از خداوند تبارک و تعالی برای خود و متعلّقین‌شان آرزوی دوام توفیق و سلامتی و عافیت در دین و دنیا خواستارم.

در بین جستجو، یافته‌های ریز و درشتی هم بود که بایستی در جایی ثبت می‌شد. کانالی به نام مبارک کیوان سمیعی ایجاد نمودیم تا زان پس، یادداشت‌ها و سندهای مربوط به کیوان به صورت جداگانه و منسجم، در آن‌جا منتشر شود.


[1]. توضیح آن‌که: مقدّمهٔ کیوان سمیعی بر کتاب أوصاف الأشرافِ خواجه در پاره‌ای از نسخه‌های چاپ سنگی به طور ناقص‌الأوّل درج شده و حدود یک صفحه از آغاز آن سقط شده است. دو نسخهٔ خطّی از این مقدّمه و ذی‌المقدّمه در کتابخانهٔ آیةالله گلپایگانی موجود است که در فهرست کتب خطّی کتابخانه، در مجلّدات یکم (ص۵۵۷) و هفتم (ص۳۶۷۸) به شمارگان ۹۲/۵ و ۱۰۰/۸ معرّفی شده است.

پس از عکس‌برداری از زیباترینِ از دو نسخهٔ مزبور، نواقص چاپ سنگی از آن نسخهٔ خطّی تدارک شد و با ظرافتی در ابتدای آن قرار گرفت. سپس تصویر مقدّمه از روی هریک از چاپ سنگی و نسخهٔ خطّی به طور جداگانه در کانال منتشر شد و خدای را بر این همه نعمت شاکریم.